2020-12-02 15:07
AC / PAP MediaRoom

Zagrożenia i szanse dla mediów w dobie pandemii – debata PAP z udziałem top menadżerów

Jak prowadzić przedsiębiorstwo medialne i jak zarządzać informacją w dobie koronawirusa? Odpowiedzi na te pytania, 8 i 9 grudnia, będą udzielać czołowi polscy menadżerowie medialni podczas dwóch debat zapowiadających III edycję konferencji Media Przyszłości. Obydwa wydarzenia są organizowane przez PAP.

Autor/źródło: PAP/Media Przyszłości

Trwająca od marca pandemia i kolejne restrykcje gospodarcze powodowane potrzebami sanitarnymi w sposób odczuwalny i do tej pory niespotykany dotknęły rynku mediów i informacji. Z jednej strony wzrosło zapotrzebowanie na bieżącą, wiarygodną informację. Do odbiorców dociera tak dużą ilość komunikatów, że mówi się wręcz o - towarzyszącej pandemii - infodemii. Z drugiej strony, media stanęły przed poważnymi problemami i nowymi wyzwaniami. Ograniczeniami dystrybucyjnymi związanymi z zamykaniem placówek handlowych i mniejszym przemieszczaniem się odbiorców, konsekwencjami globalnego kryzysu dla rynku reklamy, problemami komunikacyjnymi i infrastrukturalnymi wynikającymi z pandemii.

Celem debat będzie podsumowanie i przeanalizowanie obecnie zachodzących zmian w świecie mediów, komunikacji, jak również próba dokonania diagnozy sytuacji mediów w momencie wyjścia z kryzysu pandemicznego, przedstawienie scenariuszy dalszego rozwoju, a także określenie wyzwań komunikacyjnych oraz technologicznych.

„Jak efektywnie zarządzać przedsiębiorstwem medialnym, dostarczać wiarygodną informację i na niej zarabiać w dobie pandemii? To właśnie wyzwania, przed którymi stają, i na które na co dzień starają się odpowiedzieć paneliści naszych debat. Chcemy by podzielili się tym doświadczeniem z innymi” – podsumowuje Wojciech  Surmacz, prezes PAP.

Debata pt. „Koronakryzys w mediach. Przedsiębiorstwo medialne w obliczu pandemii”, która odbędzie się 8 grudnia, o godz. 10.00 przede wszystkim skupiać się będzie na aspekcie zarządzania przedsiębiorstwem w dobie koronawirusa, a wezmą w niej udział m.in. Agnieszka Kamińska, prezes Polskiego Radia i Bogusław Chrabota, redaktor naczelny „Rzeczpospolitej”.

Z kolei debata pt. „Koronakryzys w biznesie. Jak zarządzać komunikacją w dobie pandemii i infodemii” zaplanowana na 9 grudnia o godz. 10.00 będzie poświęcona infodemii i temu, jak zarządzać informacją, jak ją weryfikować, a także narastającemu zjawisku fake newsów. Jej uczestnikami będą m.in. Adam Łaszyn, ekspert ds. komunikacji kryzysowej, Arkadiusz Mierzwa, dyrektor ds. komunikacji sieci Biedronka, Krzysztof Moczulski, rzecznik prasowy LOT, Maciej Krzysztoszek, rzecznik prasowy Link4.

Obie debaty będą punktem wyjścia dla III edycji konferencji Media Przyszłości, cyklicznie odbywającej się w grudniu, która została przeniesiona na przyszły rok w związku z obecną sytuacją pandemiczną i potrzebą dostosowania się do zasad bezpieczeństwa.

Wydarzenie będzie transmitowane online w serwisach Polskiej Agencji Prasowej: pap.pl, pap-mediaroom.pl oraz mediach społecznościowych PAP.

Doroczna konferencja Media Przyszłości została zainaugurowana w 2018 roku z okazji 100-lecia działalności Polskiej Agencji Prasowej. Podczas pierwszego spotkania specjaliści z zakresu mediów i nowoczesnych technologii opowiadali o roli i wykorzystaniu algorytmów, sztucznej inteligencji i analizy Big Data. W kolejnym roku tematem dyskusji były najnowsze trendy w mediach, innowacje oraz inicjatywy biznesowe na rynku mediów.

Źródło informacji: PAP

Logo PZU

Zamieszczone na stronach internetowych portalu https://opoka.org.pl/ i https://opoka.news materiały sygnowane skrótem „PAP" stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazami danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez Fundację Opoka na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

2020-12-02 14:00:04

Senat za handlową niedzielą 6 grudnia. Ustawa idzie do podpisu prezydenta

Senat w środę nie zaproponował poprawek do nowelizacji ustawy, która incydentalnie zniesie zakaz handlu w niedzielę 6 grudnia. Teraz ustawa trafi do podpisu prezydenta.
2020-12-02 14:32:10

Pracodawca zdecyduje o zakrywaniu ust i nosa przez pracowników

Od środy to pracodawca decyduje o zakrywaniu ust i nosa przez pracowników, jeśli w pomieszczeniu przebywa więcej niż 1 osoba – zakłada rozporządzenie, które w trybie obiegowym przyjęła Rada Ministrów a opublikowano we wtorek w Dzienniku Ustaw. Podczas posiłków w pracy nie obowiązują maseczki.
2020-12-02 14:52:26

Według lekarzy dziecko miało żyć tylko godzinę po porodzie. Teraz obchodzi 3 urodziny!

Organizacja Live Action, zajmująca się ochroną życia, na swojej stronie internetowej przypomniała światu o Bensonie Artmanie, który urodził się przedwcześnie w listopadzie 2017 roku w 23. tygodniu ciąży. Ma teraz trzy lata i świetnie się rozwija!
2020-12-02 15:42:19

Papież do Polaków: Niech Maryja będzie znakiem niezawodnej nadziei!

Papież przypomniał dziś Polakom o nowennie do Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny. „Niech Maryja nas strzeże od zła” – powiedział Franciszek.
2020-12-02 16:03:08

Zaczynam dzień z Ewangelią

Budować dom bez pomocy architekta lub ekspertyzy geologicznej to szaleństwo. To musi doprowadzić do katastrofy. Dlaczego wydaje się nam, że dobre życie, udana miłość, mocna rodzina to totalny spontan, że można zbudować to wszystko tak po prostu o własnych siłach, bez architekta, bez reguł, bez fundamentu?
2020-12-03 08:38:09

Anglia: Kościoły otwarte od 2 grudnia

Od 2 grudnia w kościołach na Wyspach Brytyjskich znowu mogą być odprawiane Msze Święte z udziałem wiernych. W ogólnym zarysie nastąpił powrót do reguł wspólnotowej modlitwy, które obowiązywały przed wprowadzeniem 5 listopada drugiego lockdownu.