Ważne oświadczenie Rzecznika Episkopatu

Wobec wielu komentarzy, jakie pojawiły się w mediach po tym, jak o. Leszek Gęsiak SJ, rzecznik prasowy Episkopatu wydał oświadczenie. Precyzuje w nim sprawy poruszane w rozmowie oraz odpowiada na zarzuty.

Wczoraj na antenie Radia ZET odbyła się rozmowa rzecznika Konferencji Episkopatu Polski ks. Leszek Gęsiak z red. Beatą Lubecką. W rozmowie ksiądz rzecznik odniósł się do aktualnej sytuacji w kraju i stwierdził, że to nie Kościół wywołał trwające protesty. Kościół nigdy nie domagał się żadnych sankcji prawnych. Podkreślił, że Kościół nikogo nie potępia, żadnej kobiety, także tej, która popełniła aborcję. Natomiast Kościół chce, żeby budować prawość sumienia i to jest bardzo ważne. Ponadto Kościół nigdy nie może opowiedzieć się przeciwko prawu do życia, dla każdego człowieka.

Zdaniem rzecznika to, co widać na ulicach jest bardzo niepokojące i niepokój ten jest podzielamy przez wszystkich, niezależnie od tego, po której stronie stoimy. Kontrowersje wzbudził fragment rozmowy, w  której na pytanie o to czy kobiety można zmuszać do heroizmu. Ks. Leszek Gęsiak stwierdził, że "nikt nie jest zmuszony do heroizmu".

Poniżej treść oświadczenia.

Oświadczenie Rzecznika Episkopatu

W związku z moją rozmową z red. Beatą Lubecką, która została wyemitowana 27 października na antenie Radia Zet, a także komentarzami, które pojawiły się po niej w mediach, chciałbym doprecyzować pewne kwestie.

Kilkakrotnie w rozmowie podkreśliłem, że Kościół zawsze stał na straży prawa do życia każdego człowieka, także nienarodzonego, chorego, i będzie go bronił.

Kościół wielokrotnie upominał się o większą prawną ochronę w Polsce dziecka poczętego, wspierał też różne wysiłki na rzecz zmiany aktualnego stanu prawnego w naszym kraju. To właśnie dzieci nienarodzone są najbardziej pokrzywdzonymi, a przy tym bezbronnymi osobami w tym sporze. To im należy się szczególna pomoc i ochrona.

Stąd też, po opublikowaniu wyroku Trybunału Konstytucyjnego, przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski abp Stanisław Gądecki w specjalnym Oświadczeniu 22 października 2020 r. napisał: „z wielkim uznaniem przyjąłem dzisiejszą decyzję Trybunału Konstytucyjnego uznającą aborcję eugeniczną za niezgodną z Konstytucją Rzeczypospolitej”.

Decyzja Trybunału Konstytucyjnego jest autonomiczną decyzją tej instytucji. Przewodniczący Episkopatu zwrócił na to uwagę w Oświadczeniu z 25 października 2020 roku po niedzielnych profanacjach kościołów. Przypomniał w nim, że „to nie Kościół stanowi prawa w naszej Ojczyźnie i to nie biskupi podejmują decyzje o zgodności bądź niezgodności ustaw z Konstytucją RP”.

W tym duchu należy interpretować całą moją wypowiedź na antenie Radia Zet.

Leszek Gęsiak SJ

Rzecznik Konferencji Episkopatu Polski

Kraków, 27 października 2020 r.

« 1 »