2019-09-06 11:10
Komisja Duszpasterstwa

Stanowisko Komisji Duszpasterskiej wobec planowanej organizacji Marszu Różańcowego

List Sekretariatu Komisji Duszpasterstwa KEP w odpowiedzi na korespondencję ze Stowarzyszenia "Wiara i Rozum".

Autor/źródło: Pixabay, thaisvic, licencja: CC0

W imieniu Przewodniczącego Komisji Duszpasterstwa KEP (abp Wiktor Skworc) dziękuję za przedstawienie idei „Marszu Różańcowego”, planowanego przez Stowarzyszenie „Wiara i Rozum” (Poznań) na dzień 5 października br. w Warszawie.

W nawiązaniu do otrzymanej korespondencji – po konsultacji z Księdzem Arcybiskupem – informuję i wyjaśniam, iż zgodnie z zasadą przyjętą przez Konferencję Episkopatu Polski, planowane na rok 2019 wydarzenia religijne o charakterze ogólnopolskim, przedstawiane są i uzgadniane uprzednio – w roku poprzedzającym – na forum tejże Konferencji i potwierdzane decyzją Zebrania Planarnego KEP. Następnie są publikowane w Informatorze KEP.

Proponowany „Marsz Różańcowy” jako wydarzenie duszpasterskie nie spełnia w/w warunków, więc nie może mieć ogólnopolskiego charakteru. Może natomiast mieć charakter diecezjalny, lokalny, oczywiście po zaakceptowaniu go przez biskupa miejsca.

Skoro planowany Marsz ma się odbyć w Warszawie, to sama jego idea, a następnie organizacja, program i przebieg winny być skonsultowane z biskupem miejsca, a więc z Metropolitą Warszawskim kard. Kazimierzem Nyczem.

Życzę światła Bożego Ducha w działaniach podejmowanych przez Stowarzyszenie i proszę, aby zawsze były one eklezjalnie poprawne, to jest uprzednio uzgadniane z biskupem miejsca, który zgodnie z tradycją i prawem Kościoła (KPK) jest pierwszym odpowiedzialnym za duszpasterstwo w diecezji, za jego kształt i treść. On też ma możliwość przedstawiania projektów duszpasterskich na forum Konferencji Episkopatu Polski.

Szczęść Boże!

Ks. Roman Chromy
Sekretarz Komisji Duszpasterstwa KEP

2019-09-06 15:12:46
play

Abp Ryś: Co znaczy zbudować naszą polską rzeczywistość od nowa?

Dziś przed południem w łódzkiej katedrze odbyła się Msza święta, w której wspominano przed Bogiem św. Mateusza apostoła i ewangelistę – patrona Administracji Skarbowej.
2019-09-06 15:23:04

105 lat Siostry Adaminy Koczur

6 września mija 105 lat od urodzin siostry Adaminy – Marii Koczur, jednej z najstarszych zakonnic w Polsce, która urodziła się w 1914 roku w Andrychowie.
2019-09-06 15:49:58

Papież rozpoczął wizytę na Madagaskarze

Jest to drugi etap jego podróży apostolskiej do Afryki i na wyspy Oceanu Indyjskiego. Na lotnisku w Antananarywie Ojca Świętego powitał prezydent Andry Rajoelina z małżonką.
2019-09-07 08:35:53

Papież: imiona chorych i poranionych są zapisane w niebie

Przybywając do szpitala Zipmeto Papież Franciszek nazwał go znakiem Bożej miłości. Przebywają w nim osoby chore na AIDS, nosiciele wirusa HIV, dotknięci rakiem, oraz gruźlicą, a także niedożywieni, głównie dzieci oraz młodzież.
2019-09-07 08:39:28

Macie prawo do pokoju, ale musicie wyrzec się odwetu

Jak każdy naród Mozambijczycy mają prawo do pokoju. Lecz aby w Mozambiku nastał pokój, trzeba wyrzec się prawa odwetu i ideologii, które manipulują ubogimi.
2019-09-07 08:45:08

Wizyta Papieża wyzwala w Malgaszach radość i dynamizm

Madagaskar to kraj młody o ogromnym potencjale i dynamicznym Kościele. Wszystko to widać szczególnie właśnie teraz, kiedy przyjeżdża tam Ojciec Święty. Wskazuje na to sekretarz generalny episkopatu Madagaskaru.