2019-05-13 09:59
Anna Bajon

Oświadczenie w sprawie ks. Dariusza Olejniczaka

Rzecznik prasowy Arcybiskupa i Archidiecezji Warszawskiej, ks. Przemysław Śliwiński przekazał mediom oświadczenie w sprawie ks. Dariusza Olejniczaka.

Autor/źródło: Pixabay, Senlay, licencja: CC0

Ksiądz Dariusz Olejniczak złożył wczoraj na ręce papieża Franciszka prośbę o przeniesienie do stanu świeckiego. Prośbę umotywował złamaniem zakaz sądowego. Wbrew niemu, podejmował działalność związaną z pracą z dziećmi i młodzieżą, ukrywając ten fakt przed ustanowionym przez władze kościelne kuratorem.

Ksiądz Dariusz Olejniczak, po złożeniu prośby na ręce kard. Kazimierza Nycza, opuścił dotychczasowe miejsce pobytu w seminarium misyjnym w Warszawie.

Odchodząc wyraził skruchę i zapewnił że będzie w pełni współpracował z organami państwowymi

ks. Przemysław Śliwiński

rzecznik prasowy Arcybiskupa i Archidiecezji Warszawskiej

2019-05-13 08:39:52

Dzieci-żołnierze w Sudanie Płd. wracają do życia

Minął rok od podjęcia przez „Lekarzy bez granic” kolejnego projektu związanego z resocjalizacją dzieci i młodzieży w Sudanie Płd.. Byli wykorzystywani jako żołnierze i należeli do zbrojnych band.
2019-05-13 09:10:35

Krzyż w centrum duchowości. Majowe spotkanie z bł. Michałem Giedroyciem

W kościele św. Marka w Krakowie odbyło się ostatnie już spotkanie przygotowujące do czerwcowego dziękczynienia za beatyfikację Michała Giedroycia. Wydarzenie rozpoczęła konferencja wygłoszona przez siostrę prof. Adelajdę Sielepin CHR, jadwiżankę wawelską.
2019-05-13 09:40:22

Oświadczenie Zgromadzenia Księży Marianów

Publikujemy tekst oświadczenia Zgromadzenia Księży Marianów w związku z upublicznieniem filmu Tomasza Sekielskiego "Tylko nie mów nikomu".
2019-05-13 11:03:25

Diecezjalne Błogosławieństwo Lektorów w Sanktuarium św. Jana Pawła II w Krakowie

- Za chwilę otrzymacie błogosławieństwo. To znaczy siłę, by jeszcze bardziej, głębiej i dojrzalej kochać. Miłość domaga się ofiary, wyrzeczeń, nieraz umiejętności przebaczenia i przyznania się do błędu – mówił bp Mastalski podczas Błogosławieństwa lektorów w Krakowie.
2019-05-13 11:09:06

Nic nie może wymazać zła, jakiego doznały osoby pokrzywdzone

Dr Rafał Kowalski, rzecznik archidiecezji wrocławskiej w reakcji na film "Tylko nie mów nikomu".
2019-05-13 11:51:46

Brukina Faso: dżihadyści zamordowali księdza i 5 wiernych

Ojciec Święty wyraził ubolewanie z powodu wczorajszego ataku komanda fundamentalistów islamskich na kościół w Dablo w Burkina Faso, podczas którego zamordowali oni kapłana i pięcioro wiernych, a następnie podpaliła świątynię.