2020-11-10 08:39
MG

Oświadczenie Przewodniczącego Konferencji Episkopatu Polski po „Don Stanislao”

W nawiązaniu do reportażu TVN24 zatytułowanego „Don Stanislao. Druga twarz kardynała Dziwisza” przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski abp Stanisław Gądecki wydał oświadczenie, w którym wyraził nadzieję, że wszelkie wątpliwości zostaną wyjaśnione przez Stolicę Apostolską

Autor/źródło: www.flickr.com/photos/episkopatnews, episkopat.pl, licencja: CC BY-SA

Poniżej pełna treść oświadczenia:

OŚWIADCZENIE PRZEWODNICZĄCEGO KONFERENCJI EPISKOPATU POLSKI

W nawiązaniu do wczorajszego reportażu TVN24 zatytułowanego Don Stanislao. Druga twarz kardynała Dziwisza, w którym oskarża się ks. kardynała Stanisława Dziwisza o zaniedbania w wyjaśnianiu przypadków nadużyć seksualnych ze strony duchownych, mam nadzieję, że wszelkie wątpliwości, zaprezentowane w tym reportażu, zostaną wyjaśnione przez odpowiednią komisję Stolicy Apostolskiej.

Równocześnie chciałbym zauważyć, że Kościół w Polsce jest wdzięczny ks. kardynałowi za jego wieloletnią służbę przy boku św. Jana Pawła II.

+Stanisław Gądecki

Arcybiskup Metropolita Poznański

Przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski

Wiceprzewodniczący Rady Konferencji Episkopatów Europy (CCEE)

2020-11-09 15:43:32

Eksperymentalna szczepionka na koronawirusa wykazała 90 proc. skuteczności

Amerykański koncern Pfizer wraz z firmą BioNTech ogłosili, że udało im się stworzyć skuteczną szczepionkę na koronawirusa. W badaniach stwierdzono ponad 90-proc. skuteczności szczepionki.
2020-11-09 22:02:41

Przewodniczący Episkopatu Francji: nie będzie rewolty, ale bądźmy czujni

Odmiennie niż podczas pierwszego lockdownu, tym razem Rada Stanu nie uchyliła decyzji o zakazie sprawowania publicznej liturgii we Francji. Abp de Moulins-Beaufort, Przewodniczący Episkopatu, stwierdził, że Kościół uszanuje tę decyzję, jednak nie zgadza się z nią
2020-11-09 22:07:17

Włochy: Msze dla wiernych, również w strefie czerwonej

Choć we Włoszech nie słabnie zagrożenie koronawirusem, Kościół nie rezygnuje z Eucharystii z udziałem wiernych. Trudna sytuacja nie skłoniła władz do wydania zakazu sprawowania liturgii publicznej, w przeciwieństwie do Francji, Anglii i niektórych kantonów Szwajcarii
2020-11-10 08:58:06

Milczenie świata wobec dramatu pakistańskich chrześcijanek

Świat nie reaguje na porwania nieletnich chrześcijanek, które w Pakistanie zmuszane są do poślubienia swych muzułmańskich oprawców. Tylko nieliczne przypadki uprowadzeń wychodzą na światło dzienne i mają swój finał w sądzie.
2020-11-10 10:29:42

Francuscy biskupi solidaryzują się z Górskim Karabachem

Wczoraj, kiedy na obrzeżach strategicznego miasta Shushi, które otwiera drogę do Stepanakert, stolicy Republiki Górskiego Karabachu, trwały krwawe walki, biskupi francuscy wyrazili swoją solidarność z mieszkańcami ormiańskiej enklawy oblężonej przez siły azerskie
2020-11-10 10:50:33

Szczepionka, nawet z mniejszą skutecznością, jest lepsza niż choroba i komplikacje

Wczoraj świat obiegła informacja o powstaniu szczepionki przeciwko COVID-19 o skuteczności 90 proc. Jak powiedział prof. Włodzimierz Gut, nawet jeśli skuteczność okazałaby się mniejsza, szczepionka i tak będzie lepsza niż przechorowanie COVID-19 i związane z tym komplikacje.