2020-02-11 12:09
AC / tom, KAI

Kard. Marx nie będzie kandydował na stanowisko przewodniczącego episkopatu Niemiec

Arcybiskup Monachium i Fryzyngi kard. Reinhard Marx (66 lat) nie będzie kandydował w wyborach na ewentualną drugą kadencję przewodniczącego Konferencji Episkopatu Niemiec. Ogłosił to w opublikowanym we wtorek liście do niemieckich biskupów.

Autor/źródło: MG, Maciej Górnicki

Wybory zaplanowano na wiosenne zgromadzenie ogólne episkopatu, które odbędzie się w Moguncji 2-5 marca. Kadencja przewodniczącego Konferencji Episkopatu Niemiec trwa sześć lat.

"Moje przemyślenia są takie, że pod koniec możliwej drugiej kadencji będę miał 72 lata, a wtedy też będzie bliska końca moja rola arcybiskupa Monachium i Fryzyngi”, napisał w liście dodając: „Myślę, że kolej na młodsze pokolenie”.

Kard. Marx przypomniał, że jego decyzja, by nie kandydować ponownie, była znana od dawna. „Oczywiście będę nadal aktywnie pracować na forum Konferencji Episkopatu i będę szczególnie zaangażowany w Drogę Synodalną, która, jak myślę, rozpoczęła się dobrze” - czytamy w liście. Jednocześnie chce być bardziej obecny w archidiecezji Monachium i Fryzyngi, gdzie ma się "rozpocząć kompleksowy proces strategiczny”.

W skład Konferencji Biskupów Niemieckich wchodzą biskupi ordynariusze oraz pomocniczy z 27 diecezji katolickich tego kraju.

Reinhard Marx urodził się 21 września 1953 w miasteczku Geseke w Westfalii (archidiecezja Paderborn). Studiował teologię i filozofię w Paderbornie, Paryżu, Münsterze i Bochum. W 1989 r. uzyskał doktorat z teologii. Na kapłana wyświęcił go 2 czerwca 1979 w Paderbornie ówczesny arcybiskup tego miasta (późniejszy kardynał) Johannes Degenhardt. W 1996 został profesorem nadzwyczajnym chrześcijańskiej nauki społecznej na Wydziale Teologicznym w Paderbornie.

23 lipca tegoż roku Jan Paweł II mianował go biskupem pomocniczym tej archidiecezji (sakrę nominat przyjął 21 września 1996). 20 grudnia 2001 papież powołał go na biskupa Trewiru, a 30 listopada 2007 Benedykt XVI przeniósł 54-letniego wówczas hierarchę na stolicę arcybiskupią Monachium i Fryzyngi. Na konsystorzu 20 listopada 2010 włączył go w skład Kolegium Kardynalskiego.

W 2006 ówczesny bp Marx został przedstawicielem episkopatu Niemiec w COMECE, w 3 lata później wybrano go na wiceprzewodniczącego, a 23 marca 2012 na przewodniczącego tego gremium. 13 kwietnia br. papież Franciszek powołał go do ośmioosobowej grupy kardynałów, którzy mają doradzać papieżowi w kierowaniu Kościołem powszechnym i w opracowaniu na nowo konstytucji apostolskiej „Pastor bonus” (z 1988) o Kurii Rzymskiej. 8 marca br. Franciszek mianował go przewodniczącym Rady ds. Ekonomicznych

tom (KAI) / Monachium

2020-02-11 09:07:24

31 maja Papież Franciszek odwiedzi Maltę

31 maja bieżącego roku Papież Franciszek odwiedzi Maltę - informuje Biuro Prasowe Stolicy Apostolskiej. Opublikowano także logo oraz hasło podróży.
2020-02-11 09:30:39

Kard. Koch: w dialogu z prawosławnymi ważni są święci i kultura

Kardynał zauważa, że relacje ekumeniczne rozgrywają się zazwyczaj na bardzo wysokim szczeblu zwierzchników religijnych i wąskiej grupy wtajemniczonych teologów. Kiedy natomiast koncentrujemy się na postaciach ludzi świętych, wtedy w ekumeniczną drogę Kościoła włączają się wszyscy wierzący.
2020-02-11 09:37:17

Syria: bardzo cierpimy, apel Papieża pocieszeniem

W Syrii ciągle toczy się wojna i to nie tylko w prowincji Idlib. Każdego dnia giną niewinni ludzie. Tym bardziej więc jesteśmy wdzięczni Ojcu Świętemu, że o nas pamięta i apeluje o pokój.
2020-02-11 12:54:45

Abp Skworc: ofiara cierpienia duchowym budulcem wspólnoty Kościoła

W Światowy Dzień Chorego metropolita katowicki przewodniczył Mszy w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym w Rybniku-Orzepowicach. W homilii dziękował za świadectwo życia chorych, ich modlitwę i ofiarowane cierpienie.
2020-02-11 13:31:03

Abby Johnson: Mam wielką nadzieję, że moje książki zmienią podejście do aborcji

Abby Johnson rozpoczęła kilkudniową trasę po Polsce. Jej wizytę rozpoczęła konferencja prasowa zorganizowana przez Katolicką Agencję Informacyjną.
2020-02-11 14:13:32

Bp Solarczyk do chorych: Przyjmijcie łaskę Boga ofiarowując swoje cierpienia i modlitwy

Przyjmijcie łaskę Boga ofiarowując swoje cierpienia i modlitwy za innych, za tych którzy się zagubili na drogach życia – zaapelował do chorych bp Marek Solarczyk.